Agri-food Socioeconomic Circuits and Institutional Markets: Insights and Conditions for Their Sustainability from a Participatory Perspective

Authors

  • Anahí Monzón Universidad Nacional de Quilmes
  • Laura Andrea Niño Aguirre Universidad Nacional de Quilmes
  • Gabriela Viviani Universidad Nacional de Quilmes

DOI:

https://doi.org/10.48160/25913530di27.533

Keywords:

Popular, Social and Solidarity Economy, Territorial Development, Socioeconomic Food Circuits, Integral Sustainability

Abstract

This article analyzes the conditions that affect the integral sustainability of Socioeconomic Food Circuits (CSA) linked to institutional markets, based on a Participatory Action Research (PAR) experience carried out between 2017 and 2023 in the Buenos Aires metropolitan area. From a perspective that articulates the Territorial Development (TD) approach with the field of Popular, Social and Solidarity Economy (PSSE), the article examines four experiences led by the Despiertavoces Cooperative, in coordination with the University Incubator for Economy, Markets and Finance (IU-EMF/UNQ) and various public and community actors.

Using a methodological matrix that integrates political-institutional, economic-financial, logistical and inter-actoral dimensions, the study identifies organizational learnings, enabling conditions and structural obstacles that impact the sustainability of these circuits. The findings show that, although CSAs help channel public demand toward popular productive units—generating positive effects in terms of inclusion, planning, and territorial rootedness—their consolidation faces significant normative, financial and operational challenges.

The analysis highlights the strategic role of multi-actor alliances, the involvement of public universities in the co-production of knowledge, and the need for comprehensive public policies that recognize the specificities of the PSSE. In this context, CSAs are presented not only as logistical arrangements but also as emerging forms of institutional and territorial innovation, capable of challenging dominant food policy paradigms and contributing to the democratization of the agri-food system.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Anahí Monzón, Universidad Nacional de Quilmes

Licenciada en Ciencias Sociales por la Universidad Nacional de Quilmes (UNQ), diplomada en Enfoques, Experiencias y Aprendizajes en Economía Social y Solidaria (UNQ) y doctoranda en Estudios Territoriales en la misma universidad.

Docente, investigadora y extensionista de la UNQ. Becaria doctoral CIC–UNQ. Integra el Centro de Desarrollo Territorial y el Observatorio de la Economía Social y Solidaria CREES (UNQ).

Es docente en la Tecnicatura Universitaria en Economía Social y Solidaria (TUESS). Su investigación se centra en los circuitos socioeconómicos alimentarios de la economía popular, social y solidaria, en articulación con políticas públicas y procesos de organización territorial, desde un enfoque de Investigación Acción Participativa (IAP). Cuenta con experiencia en gestión pública local, formación profesional, políticas de empleo y desarrollo territorial.  

Laura Andrea Niño Aguirre, Universidad Nacional de Quilmes

Licenciada en Psicología por la Universidad Santo Tomás, Bogotá, Colombia. Maestranda en Psicología Social y Comunitaria en la Universidad de Buenos Aires.
Docente, investigadora y extensionista de la Universidad Nacional de Quilmes (UNQ). Integra el equipo de trabajo de la Incubadora universitaria de economía, mercados y finanzas solidarias de la misma universidad. Docente de la Tecnicatura universitaria en Economía Social y Solidaria (TUESS) y de la carrera de Contador Público, ambas en la UNQ. Investigadora del campo de los circuitos cortos de comercialización de la economía social y solidaria y la agricultura familiar desde el enfoque de Investigación Acción Participativa (IAP).

Gabriela Viviani , Universidad Nacional de Quilmes

Técnica universitaria en Economía Social y Solidaria por la Universidad Nacional de Quilmes (UNQ) y diplomada de la Especialización en Economía Social y Solidaria (UNQ). Fue becaria de investigación del Departamento de Economía y Administración. Los proyectos de investigación en los que ha participado se han centrado en Circuitos Socioeconómicos Alimentarios de la Economía Popular, Social y Solidaria de la Provincia de Buenos Aires desde una estrategia de Investigación-Acción-Participativa y un enfoque transversal de géneros.

Published

2025-09-05

How to Cite

Monzón, A. ., Niño Aguirre, L. A. ., & Viviani , G. . (2025). Agri-food Socioeconomic Circuits and Institutional Markets: Insights and Conditions for Their Sustainability from a Participatory Perspective. Divulgatio. Academic Postgraduate Profiles, 9(27), 1–21. https://doi.org/10.48160/25913530di27.533

Issue

Section

Artículos